Πασχαλινά έθιμα από όλο τον κόσμο

Σύνδεση στην πηγή...



«Κάψιμο» μαγισσών, Φινλανδία  Τα παιδιά στη Σκανδιναβία συνηθίζουν να  ζητιανεύουν  στους δρόμους αυτές τις ημέρες, φορώντας κασκόλ, γεμίζοντας καπνό το πρόσωπό τους και κουβαλώντας σκούπες και κλωναράκια ιτιάς. Σε κάποια μέρη της Δυτικής Φιλανδίας, ανάβουν μια μεγάλη φωτιά στην ύπαιθρο την Κυριακή του Πάσχα, πιστεύουντας ότι έτσι θα  διώξουν τις μάγισσες  , σύμφωνα με τη σκανδιναβική αυτή παράδοση.

  Μπουγέλο, Πολωνία  Το κλασικό μπουγέλο που κάνουν οι μαθητές στο τέλος της χρονιάς στην Ελλάδα, φαίνεται πως έχει υιοθετηθεί σαν πασχαλινό έθιμο στην Πολωνία και ονομάζεται  Smingus-Dyngus.  Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα του Πάσχα, τα αγόρια προσπαθούν να βρέξουν κόσμο είτε με κουβάδες, είτε με νεροπίστολα κ.ο.κ., ενώ τα κορίτσια που θα βραχούν εντελώς, η παράδοση τα θέλει να παντρεύονται μέσα στο χρόνο. Το έθιμο αυτό έχει τις ρίζες του στη  βάπτιση του Πολωνού πρίγκιπα Mieszko  τη Δευτέρα του Πάσχα το 996 μ.Χ.

 

Συνέχεια στην πηγή….

Η Βρετανία κατεβαίνει Κέρκυρα και Κρήτη για το Πάσχα

Σύνδεση στην πηγή....


Η Κέρκυρα, η Κρήτη, αλλά και η  Κύπρος  φανερώνουν μεγάλη  αύξηση στις προτιμήσεις των βρετανών ταξιδιωτών  για το Πάσχα, με την Ισπανία να στέκεται στην κορυφή των προτιμήσεων, σύμφωνα με την ταξιδιωτική εταιρία onthebeach.co.uk.

 

Περισσότερα στην πηγή….

Ο απολογισμός του Auto Festival

Σύνδεση στην πηγή...


Το Auto Festival ολοκληρώθηκε αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις στο κοινό της Β. Ελλάδας. Σχεδόν 11.000 επισκέπτες πέρασαν από την Έκθεση μετατρέποντας τους χώρους της Δ.Ε.Θ σε τόπο γιορτής για το αυτοκίνητο και τους φίλους του και όχι μόνο…

Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗ (gt@newsauto.gr)

Το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης πλημμύρισε από τους λάτρεις της αυτοκίνησης που ήρθαν να δουν από κοντά 20 διαφορετικές μάρκες αυτοκινήτων, νέες τεχνολογίες αλλά και πανελλήνιες πρεμιέρες.

Alfa Romeo, Fiat, Citroen, Peugeot, Jeep, DS, Isuzu, Audi, Skoda, VW, Kia, Hyundai, Dacia, Renault, Nissan, Mercedes, Smart, Volvo, Land Rover και Jaguar παρουσίασαν τα νέα μοντέλα τους και παράλληλα έδωσαν στους επισκέπτες τη δυνατότητα για επί τόπου test drive.

To Auto Festival στην 2 φετινή διοργάνωσή του αποτελεί πλέον θεσμό και διεκδικεί το 2018 να «αναρριχηθεί» υψηλότερα, φιλοξενώντας περισσότερες συμμετοχές και μεγάλες πρεμιέρες νέων μοντέλων.

 

Συνέχεια στην πηγή…

Πώς μπορεί να μας ωφελήσει η νηστεία

Σύνδεση με την πηγή...


Η παράδοση της νηστείας  Παραδοσιακά μετά τα Χριστούγεννα και πριν το Πάσχα, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε κατά καιρούς νηστέψει, ή έστω έχουμε προσπαθήσει να νηστέψουμε, για τους δικούς μας λόγους. Άλλωστε, η νηστεία κατά τον Ελλήνο-Ορθόδοξο Χριστιανισμό δεν επιτάσσει τη δεινοπάθεια, αλλά μάλλον μια  δοκιμασία πνεύματος και σώματος.  Η συνένωση αυτών αποτελεί και το «φρούριο» απέναντι στη λαιμαργία και τις βδελυρές σκέψεις, λόγια και πράξεις. Παράλληλα, η νηστεία μας είναι μοναδική αφού αν τα βάλουμε κάτω, αφορά ένα μεγάλο μέρος του ημερολογιακού χρόνου (περίπου 180-200 ημέρες) και παρουσιάζει αρκετές παραλλαγές. Έτσι, με τα λόγια των αριθμών, η νηστεία της Σαρακοστής διαρκεί 48 ημέρες, των Χριστουγέννων άλλες 40 και του Αυγούστου 15. Οι μέρες αυτές θεωρούνται ημέρες  συστηματικής και σχετικά αυστηρής νηστείας.  Επιπλέον, περιοδικά νηστίσιμες ημέρες θεωρούνται η Τετάρτη και η Παρασκευή, ενώ σε πολλά μοναστήρια οι μοναχοί νηστεύουν και τις Δευτέρες που αφιερώνονται στους Αγγέλους και στο μοναχισμό (ή «αγγελική ζωή»).

 

  Η Διατροφή της Σαρακοστής και της Μεγάλης Εβδομάδας  Διατροφικά τώρα, οι γενικές γραμμές αφορούν την  αποφυγή ζωικών τροφίμων  , δηλαδή κρέατος,  αυγών και γαλακτοκομικών προϊόντων (τυρί, γάλα και γιαούρτι).  Ειδικότερα στη νηστεία της Σαρακοστής και την Μεγάλη Εβδομάδα δεν τρώμε  κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά, ψάρια και ελαιόλαδο.  Βέβαια ψάρι επιτρέπεται στις 25 Μαρτίου (όπου το παραδοσιακό γεύμα είναι μπακαλιάρος σκορδαλιά) και την Κυριακή των Βαΐων, ενώ ελαιόλαδο μόνο τα Σαββατοκύριακα. Στη θέση των παραπάνω συνιστώνται όσπρια, φρούτα, λαχανικά, θαλασσινά, χόρτα, ψωμί, πατάτες και περιστασιακά, ζυμαρικά ή και κάποιο νηστίσιμο γλυκό (χαλβάς, παστέλι). Επιτρέπεται κιόλας λίγο κρασί με το φαγητό,  μέχρι ένα ποτήρι  αν θέλουμε να μιλήσουμε με διαιτολογικούς όρους. Με μια πρώτη ματιά αντιλαμβανόμαστε πως η νηστεία πριν το Πάσχα συνιστά μια διατροφή  φτωχή σε κορεσμένα λίπη και χοληστερόλη  και πλούσια σε μονοακόρεστα λίπη, φυτικές ίνες και βιταμίνες. Τι σημαίνει αυτό για τον οργανισμό μας;

 

Συνέχεια στην πηγή….

Δύο ολοκαίνουρια βιβλία για παιδιά

Σύνδεση στην πηγή....


David Baddiel-Το μαγικό χειριστήριο  Για παιδιά από 10 ετών

 Κι αν με ένα χειριστήριο μπορούσες να κατευθύνεις εσύ τους ανθρώπους;Η Έλι κοίταξε γύρω της. Ο Φρεντ βρισκόταν στο περβάζι του παραθύρου.«Τι κάνεις εκεί;» είπε η Έλι. Το παράθυρο ήταν περίπου ένα μέτρο πάνω από το πάτωμα. «Εσύ έπαιζες με το Χειριστήριο», είπε ο Φρεντ.«Κι εγώ ξαφνικά πήδηξα εδώ πάνω». Η Έλι τον κοίταξε καλά καλά. Μετά πρόσεξε κάτι: το μπλε φως του Χειριστηρίου στα χέρια της και το μπλε φως στο βραχιόλι γύρω από τον καρπό του αδελφού της πάλλονταν.

  
Ισάουρα Λι-Οι υπερήρωες νιώθουν κι αυτοί μοναξιά  Για παιδιά 3-6 ετών

Στο «Οι υπερήρωες νιώθουν» κι αυτοί μοναξιά γίνεται λόγος για τον ερχομό ενός νέου παιδιού στην οικογένεια. Ο ήρωας της ιστορίας, ο Έκτορας, δε βλέπει με καλό μάτι τη μικρή του αδελφή, τη Χλόη, που συνεχώς κλαίει και κατουριέται πάνω της, ενώ εκείνος πρέπει να μην κάνει καθόλου φασαρία και να την ανέχεται ακόμη κι όταν αυτή καταστρέφει τα πράγματά του. Η σχέση του Έκτορα με τη Χλόη αρχίζει να αλλάζει όταν εκείνος αναλαμβάνει το ρόλο του μεγάλου αδελφού, συνειδητοποιεί πόσα πράγματα μπορεί να της μάθει, και ακόμη πως η Χλόη χρειάζεται την προστασία του και πως μπορεί να είναι η βοηθός… ή μάλλον η υπερβοηθός του, αλλά και πολύτιμη παρέα όταν εκείνος νιώθει μοναξιά.

 

Περισσότερα στην πηγή.

Παγκόσμια Ημέρα Πάρκινσον: Καταρρίπτοντας τους μύθους για τη νόσο

Σύνδεση με την πηγή...


Η Παγκόσμια Ημέρα για τη νόσο Πάρκινσον καθιερώθηκε το 1997 με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Νόσο Πάρκινσον (E.P.D.A.), η οποία εκπροσωπεί τους ασθενείς, τους φροντιστές και τους γιατρούς τους σε όλη τη γηραιά ήπειρο, και την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 11 Απριλίου, ημερομηνία γέννησης του Άγγλου Τζέιμς Πάρκινσον (1755-1824).

 

Ο Τζέιμς Πάρκινσον περιέγραψε το 1817 τη συμπτωματολογία της ασθένειας που πλήττει το νευρικό σύστημα του ανθρώπου και τη διατύπωσε στην έκθεσή του με τίτλο «An Essay on the Shaking Palsy».

 

Τον ίδιο χρόνο (1997) δόθηκε στη δημοσιότητα η «Χάρτα της E.P.D.A.» με σκοπό να ενημερώσει τους πάσχοντες από την ασθένεια για τα δικαιώματά τους, αλλά και να ευαισθητοποιήσει το παγκόσμιο κοινό. Σύμφωνα με τη «Χάρτα της E.P.D.A.», οι άνθρωποι που πάσχουν από Πάρκινσον έχουν το δικαίωμα να:

 

- Συμβουλεύονται γιατρούς με εξειδίκευση στη νόσο Πάρκινσον

 

- Να λαμβάνουν σωστή διάγνωση

 

- Να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες στήριξης και βοήθειας

 

- Να λαμβάνουν συνεχή φροντίδα

 

- Να παίρνουν μέρος στη διαχείριση/αντιμετώπιση της ασθένειάς τους

 

Σήμερα, 11 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα για τη Νόσο Πάρκινσον, ασθενείς, φροντιστές και γιατροί ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν καλύτερα μια ασθένεια η οποία, παρότι προσβάλλει αρκετές χιλιάδες ανθρώπους στη χώρα μας, εξακολουθεί να περιβάλλεται από πολλούς μύθους.

 

Συνέχεια στην πηγή…

Δεν τα βρήκαν οι υπουργοί Ενέργειας της G7 για την κλιματική αλλαγή

Μετάβαση στην πηγή του Άρθρου.


Οι υπουργοί Ενέργειας της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μια κοινή δήλωση κατά τη σημερινή συνεδρίασή τους στη Ρώμη, εξαιτίας των επιφυλάξεων των ΗΠΑ αναφορικά με την κλιματική αλλαγή, δήλωσε ιταλός υπουργός

 

Οι ΗΠΑ δήλωσαν πως 'επιφυλάσσονται' όσον αφορά τις δεσμεύσεις της G7 που ανέλαβαν κατά την υπογραφή της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, δήλωσε ο ιταλός υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Κάρλο Καλέντα, ο οποίος προήδρευε της συνάντησης αυτής.

 

Δεν κατέστη συνεπώς δυνατό να υπογραφεί μια κοινή δήλωση από όλα τα μέλη της G7 (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Καναδάς και Ιταλία), διευκρίνισε.

 

Μπροστά στις επιφυλάξεις των ΗΠΑ, οι οποίες επιβεβαίωσαν πως βρίσκονται σε μια φάση επανεξέτασης της θέσης τους στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, η Ιταλία αποφάσισε να μην προτείνει μια κοινή δήλωση, εξήγησε επίσης ο Καλέντα.

 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα πάρει θέση 'μέχρι τα τέλη Μαΐου' σχετικά με τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, που υπογράφηκε στα τέλη του 2015 από περισσότερες από 190 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, αλλά επικρίθηκε έντονα στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, είχε ανακοινώσει στα τέλη Μαρτίου ο Λευκός Οίκος.