Αλλάζουν όλα με τον γιατρό της γειτονιάς - Τον Μάιο η προκήρυξη για 3.000 προσλήψεις

Σύνδεση στην πηγή...


Σημαντικές αλλαγές στο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης επιφέρει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Εως τον Ιούνιο δημιουργούνται οι πρώτες 60 μονάδες υγείας σε 65 αστικά κέντρα.


Με 239 νέες δομές εξωνοσοκομειακής φροντίδας στο αστικό περιβάλλον και 1.300 νέους οικογενειακούς γιατρούς, επιχειρείται η συγκρότηση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Με την παρέμβαση αυτή, επιδιώκεται η ανακούφιση των εξωτερικών ιατρείων των νοσοκομείων, όπου συρρέουν ετησίως 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι. Απλές καταστάσεις υγείας, θα αντιμετωπίζονται πλέον μακριά από τα νοσοκομεία, από γιατρούς γειτονιάς, οι οποίοι θα γνωρίζουν το ιστορικό των πολιτών. Τα παραπάνω προβλέπονται σε προσχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας, το οποίο δόθηκε χθες στη δημοσιότητα για διαβούλευση. Αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Μάιο, όπως ανακοίνωσαν χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο αρμόδιος γενικός γραμματέας Σταμάτης Βαρδαρός. Οι αλλαγές που επέρχονται σε λειτουργικό επίπεδο είναι οι εξής:


Από τον επόμενο μήνα έως τον Ιούνιο, θα λειτουργήσουν 50 έως 60 νέες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) σε 65 αστικά κέντρα με υψηλή ανεργία, χαμηλά εισοδήματα και υγειονομική ένδεια. Εως το τέλος του έτους θα έχουν λειτουργήσει 239 σε ολόκληρη τη χώρα. Πρόκειται για χώρους 100 έως 120 τ.μ., οι οποίοι θα στελεχώνονται με γιατρούς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, όπως παθολόγοι και παιδίατροι, και το αναγκαίο προσωπικό, όπως νοσηλευτές. Η πρόσβαση στις ΤΟΜΥ θα είναι ελεύθερη και δωρεάν, με την προϋπόθεση πως κάθε πολίτης θα έχει εγγραφεί μέσω ψηφιακού συστήματος.


Στην περίπτωση που θα χρειαστεί κάποια εξέταση, η αιμοληψία θα γίνεται στο ΤΟΜΥ και τα δείγματα θα στέλνονται σε Κέντρο Υγείας ή εργαστήριο με το οποίο θα είναι διασυνδεδεμένη η τοπική ομάδα. Συμβάσεις θα υπάρξουν και με ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Συνέχεια στην πηγή…

Με εκλογές απαντά ο Μητσοτάκης στο κλείσιμο της αξιολόγησης

Σύνδεση στην πηγή...


Εφ' όλης της ύλης αντιπαράθεση με αιχμή την πορεία της οικονομίας και το περιεχόμενο της συμφωνίας που έχει δρομολογηθεί για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, θα επιχειρήσει με τη σημερινή του παρέμβαση στη βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για την υγεία, επιμένοντας στο αίτημά του για εκλογές και την ανάγκη «πολιτικής αλλαγής».

 

Η επιλογή της σκλήρυνσης της στάσης απέναντι στην κυβέρνηση είναι δεδομένη για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εντάσσεται σε μια στρατηγική που θεωρεί πως το δεύτερο εξάμηνο του 2017 θα είναι σημείο καμπής για τις πολιτικές εξελίξεις και σ' αυτή την περίοδο με βάση την ίδια συλλογιστική θα κριθεί και το μέλλον της παρούσας κυβέρνησης. Σ' αυτό το πλαίσιο ο πρόεδρος της ΝΔ θέλει να ενισχύσει την πολιτική πίεση προς την κυβέρνηση και θα ενισχύσει την επιχειρηματολογία του για άμεση προσφυγή στις κάλπες εστιάζοντας σε τρία ζητήματα.

 

Το πρώτο αφορά στην κριτική για το περιεχόμενο της συμφωνίας κάνοντας λόγο για «μέτρα ιδιοκτησίας Τσίπρα». Κατά δεύτερο, θα επιμείνει στην κριτική του πως ο λογαριασμός ανέβηκε εξαιτίας των καθυστερήσεων και των «ιδεοληψιών» της κυβέρνησης και τρίτο, ο κ. Μητσοτάκης θα αναδείξει το ζήτημα του χρέους στην κατεύθυνση πως η ρύθμισή του απαιτεί μια νέα αξιόπιστη κυβέρνηση και πως ο πρωθυπουργός δεν διαθέτει τα εχέγγυα για να επιτύχει τη μείωσή του.

 

Για τη ΝΔ το ζήτημα των εκλογών αποκτά ακόμα περισσότερο επείγουσα σημασία με το σκεπτικό ότι όσο περισσότερο αργήσουν να έρθουν θα δένονται όλο και περισσότερο τα χέρια της επόμενης κυβέρνησης να ακολουθήσει ένα διαφορετικό μίγμα πολιτικής, ενώ θα πρέπει να θεωρείται αναπόφευκτη μια νέα δανειακή σύμβαση για να χρηματοδοτηθούν οι ανάγκες της χώρες μετά το 2018.

Συνέχεια στην πηγή….

Η Τεχεράνη προειδοποιεί: Μια νέα επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία «δεν θα μείνει αναπάντητη»

Σύνδεση στην πηγή για περισσότερα άρθρα.


Μια νέα ενέργεια των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον της Συρίας δεν θα μείνει αναπάντητη, προειδοποίησε σήμερα ο υπουργός Άμυνας του Ιράν Χοσεΐν Ντεγκάν, αφού συνομίλησε νωρίτερα, ξεχωριστά, με τους ομολόγους του της Ρωσίας και της Συρίας.

 

Το Ιράν, στενός σύμμαχος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, έχει επικρίνει σφοδρά τα αμερικανικά πυραυλικά πλήγματα εναντίον μιας αεροπορικής βάσης του συριακού καθεστώτος, την περασμένη εβδομάδα. "Οι Αμερικαοί θα πρέπει να πληρώσουν υψηλό τίμημα αν επαναλάβουν την ενέργειά τους και να ξέρουν ότι η ενέργειά τους δεν θα μείνει αναπάντητη" προειδοποίησε ο Ντεγκάν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοΐγκού.

 

Ο Ιρανός υπουργός κατηγόρησε επίσης τους Αμερικανούς ότι ψεύδονται όταν λένε ότι θέλουν "να πολεμήσουν τους τρομοκράτες".

 

"Αντί να βομβαρδίσουν (σ.σ. τους τρομοκράτες), βομβαρδίζουν τον συριακό στρατό και τον συριακό λαό. Το μέτωπο της αντίστασης (σ.σ. Ιράν, Συρία, Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί τους) θα συνεχίσει να αγωνίζεται με αποφασιστικότητα εναντίον των τρομοκρατών, παρά τη βούληση των Αμερικανών", πρόσθεσε.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου, ο Ντεγκάν συνομίλησε και με τον Σύρο ομόλογό του, τον Φαχντ αλ Φρέιτζ. Και οι δύο αναφέρθηκαν "στην ενίσχυση της συνεργασίας τους ώστε να εντείνουν τις επιχειρήσεις τους εναντίον των τρομοκρατών". Με τον όρο "τρομοκράτες" το Ιράν χαρακτηρίζει όλες τις ένοπλες ομάδες που αγωνίζονται κατά του καθεστώτος του Άσαντ.

 

Οι δύο υπουργοί ζήτησαν επίσης να συσταθεί μια "επιτροπή αλήθειας" για να ερευνήσει το τι συνέβη και "να δείξει την αλήθεια, απέναντι στους ψευδείς ισχυρισμούς των Αμερικανών" για την επίθεση με χημικά όπλα στο Χαν Σεϊχούν.

FAZ: Η Αθήνα παραπλανά τους δανειστές

Σύνδεση στην πηγή...


Δριμεία κριτική στην ελληνική κυβέρνηση ασκεί με εκτενές σχόλιό της για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα η  Frankfurter Allgemeine Zeitung  .

 

Σε άρθρο της με τίτλο «η Αθήνα παραπλανά τους δανειστές» η εφημερίδα της Φρανκφούρτης εκτιμά ότι «επειδή η κυβέρνηση στην Ελλάδα αναβάλλει τις εδώ και καιρό μεταρρυθμίσεις, υπάρχει ο κίνδυνος ανώμαλης προσγείωσης. Διότι το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης και δανεισμού για την Ελλάδα εκπνέει το 2018. Η χώρα απέχει ακόμη πολύ από έναν ελάχιστο βαθμό οικονομικής εξυγίανσης», σημειώνει η FAZ, εκτιμώντας ότι σήμερα είναι αμφίβολο ότι το ελληνικό κράτος θα μπορεί να αναλάβει ξανά την πλήρη διαχείριση της οικονομίας μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος.

 

«Διότι γι' αυτό θα έπρεπε η κυβέρνηση να έχει ανανεώσει ριζικά τον κρατικό μηχανισμό και να έχει ενισχύσει τις αναπτυξιακές δυνάμεις της ιδιωτικής οικονομίας». Αυτές οι δύο δράσεις, τονίζει η γερμανική εφημερίδα, προβλέφθηκαν με λεπτομέρεια στο πλαίσιο των προγραμμάτων διάσωσης και αποτελούν δέσμευση των ελληνικών κυβερνήσεων. Ωστόσο, οι διαρθρωτικές αλλαγές «δεν έχουν γίνει ακόμα», παρατηρεί η FAZ και σχολιάζει: «Από εθνικιστικό πείσμα και λαϊκισμό, κυρίως όμως εξαιτίας των δεσμεύσεων απέναντι στις πελατειακές ομάδες τους, ούτε η συντηρητική κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά ούτε το ακροαριστερό υπουργικό συμβούλιο του Αλέξη Τσίπρα ταυτίστηκαν με τους μεταρρυθμιστικούς όρους».

 

Παρ' όλα αυτά, όπως εκτιμά η FAZ, «κανείς Ευρωπαίος πολιτικός δεν επιθυμεί φέτος ένα νέο δράμα γύρω από την Ελλάδα, ούτε καν ο Αλέξης Τσίπρας. Ως εκ τούτου οι εταίροι θα αρκεστούν σε μερικές συμβολικές μεταρρυθμιστικές δράσεις και κατά τα άλλα θα επικεντρωθούν σε δημοσιονομική αριθμητική», εκτιμά ο σχολιαστής, τονίζοντας ότι «σύντομα θα είναι πολύ αργά για να αναπληρωθούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν παραμεληθεί», ενώ επιρρίπτει στον Έλληνα πρωθυπουργό και στους κομματικούς του συντρόφους ότι «εξακολουθούν να κάνουν τα πάντα προκειμένου να παρεμποδίσουν τις διαθέσεις ανάκαμψης και τις επενδύσεις».

 

Σύνδεση στην πηγή…

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς συνδέεται με τον… καναπέ

Σύνδεση στην πηγή...


Ο καναπές είναι ίσως το πιο... αγαπημένο έπιπλο του σπιτιού, αφού σε αυτόν αναπαυόμαστε μετά από μια κουραστική μέρα ή παίρνουμε έναν γρήγορο υπνάκο τα μεσημέρια. Οι επιστήμονες όμως έρχονται να καταστρέψουν τη σχέση λατρείας που έχουμε με τον καναπέ μας, αφού προειδοποιούν ότι το ύφασμά του μπορεί να μας εκθέτει σε καρκινογόνες ουσίες.


Σύμφωνα με νέα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του πρόσφατου συνεδρίου της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας (ENDO 2017) στο Ορλάντο της Φλόριντα, φλογοεπιβραδυντικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε υφάσματα επίπλων φαίνεται πως συνδέονται με τη συνηθέστερη μορφή καρκίνου του θυρεοειδούς, τον θηλώδη καρκίνο του θυρεοειδούς (PTC). Αν και οι ουσίες αυτές έχουν απαγορευτεί σε μεγάλο βαθμό, χρησιμοποιούνται ακόμη στη βιομηχανία ειδών σπιτιού.


Παλαιότερες μελέτες σε πειραματόζωα έχουν υποδείξει ότι πολυάριθμες κλάσεις φλογοεπιβραδυντικών ουσιών λειτουργούν ως ενδοκρινικοί διαταράκτες που παρεμβαίνουν στη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, εν μέρει επειδή η χημική τους δομή μοιάζει πολύ με αυτήν των θυρεοειδικών ορμονών, εξηγεί η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Αν Σόσα, καθηγήτρια χειρουργικής και ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ντιουκ της Βόρειας Καρολίνα. «Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνάς μας, η μεγαλύτερη έκθεση σε ποικίλες φλογοεπιβραδυντικές ουσίες στο περιβάλλον του σπιτιού ενδεχομένως συσχετίζεται με τη διάγνωση αλλά και τη σοβαρότητα του θηλώδους καρκίνου».


Η Σόσα αναφέρει πως ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι η μορφή καρκίνου που παρουσιάζει την ταχύτερη αύξηση στις ΗΠΑ, με τα περισσότερα νέα περιστατικά να αφορούν τον θηλώδη καρκίνο. Βάσει μελετών που υποδεικνύουν ότι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί να εμπλέκονται στην εξέλιξη αυτή, η καθηγήτρια και οι συνεργάτες της εκτιμούν ότι οι φλογοεπιβραδυντικές ουσίες στο σπίτι μπορεί πιθανώς να εξηγήσει την παρατηρούμενη αύξηση.

Περισσότερα στην πηγή…

Τα κοινά νοσήματα στον άνθρωπο και τα κατοικίδια ζώα

Σύνδεση στην πηγή....


Νοσήματα όπως ο διαβήτης, οι διαταραχές της λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα, η επιληψία κ.α πλήττουν τον άνθρωπο με αρκετά μεγάλη συχνότητα, δίνοντας κίνητρο στην επιστημονική κοινότητα να αναπτύξει ένα ευρύ πεδίο ερευνών γύρω από αυτά. Ωστόσο, γνωρίζατε ότι αντίστοιχα νοσήματα μπορούν να εμφανισθούν στα κατοικίδια ζώα με μικρή έως μεγάλη συχνότητα;

 

Ένα τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί ο διαβήτης, νόσος που εκδηλώνεται με ολοένα και μεγαλύτερη συχνότητα ανάμεσα στις γάτες. Σύμφωνα με το Royal Veterinary College πλέον 1 στις 200 γάτες πάσχει από διαβήτη ενώ 30 χρόνια πριν μόλις η 1 στις 900. Πιθανή εξήγηση αποτελεί η αλλαγή στον τρόπο ζωής των γατών, οι οποίες ενώ από τη φύση τους είναι θηρευτές η ζωή τους ως κατοικίδια είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθεί η σωματική δραστηριότητα και παράλληλα να τους παρέχεται μεγάλη ποσότητα έτοιμης τροφής καθιστώντας αναπόφευκτη την αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας. Βέβαια δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γενετικό υπόβαθρο στην εκδήλωση του διαβήτη, καθώς υπάρχουν παχύσαρκες γάτες οι οποίες δεν τον εμφανίζουν.

 

Αναφορικά με το σκύλο, σύμφωνα επίσης με δεδομένα του Royal Veterinary College, μόλις 3 σε κάθε 1000 σκύλους πάσχουν από διαβήτη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τόσο στη γάτα όσο και στο σκύλο, ακόμη και σε κουνέλια ή αρουραίους, τα συμπτώματα που παρατηρεί ο ιδιοκτήτης είναι πολυδιψία, πολυουρία, συχνουρία και απώλεια βάρους. Μήπως σας θυμίζουν κάτι; Και στον άνθρωπο τα συμπτώματα αυτά είναι κοινά. Τέλος, το θεραπευτικό σχήμα στα κατοικίδια ζώα περιλαμβάνει την ινσουλίνη και στις περιπτώσεις που χρειάζεται απώλεια περιττού βάρους.

 

Συνέχεια στην πηγή…

Νηστίσιμη συνταγή: Σουβλάκια μανιταριών με σκόρδο και βαλσάμικο

Σύνδεση στην πηγή...


Νόστιμα σουβλάκια μανιταριών. Μια νηστίσιμη συνταγή που μπορεί να καταναλωθεί όχι μόνο μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα αλλά και μετά.

 

Υλικά:

 

1 κιλό λευκά μανιτάρια

 

3 σκελίδες σκόρδο

 

1/2 θυμάρι

 

αλάτι-πιπέρι

 

ξυλάκια για σουβλάκια

 

2 κ.τ.σ ξύδι βαλσάμικο (όχι κρέμα)

 

1 κ.τ.σ soy sauce

 

Συνέχεια και Εκτέλεση συνταγής…