Ξεκινά η διαδικασία πώλησης του 5% του ΟΤΕ

Σύνδεση στην πηγή του άρθρου...


Της Μαρίας Μόσχου

Στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πρόληψη χρηματοοικονομικού συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ με αντικείμενο την πώληση του 5% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ προχώρησε χθες το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Να σημειωθεί ότι την Πέμπτη το μεσημέρι η κεφαλαιοποίηση του ΟΤΕ στο Χρηματιστήριο Αθηνών διαμορφώνεται στα επίπεδα 4,352 δισ. (100%) δηλ. το 5% αποτιμάται στα 217,6 εκατ. ευρώ.

 

Σημειώνεται ότι η Deutsche Telecom, κάτοχος σήμερα του 40% του ΟΤΕ, κατέχει (με βάση τη Συμφωνία Μετόχων) δικαίωμα πρώτης προτίμησης για το 5% που παραχωρείται και έχει εκδηλώσει το, υπό προϋποθέσεις, ενδιαφέρον της για περαιτέρω αύξηση του ποσοστού της στον ελληνικό Οργανισμό. Όπως έχουν κάνει σαφές οι Γερμανοί, αυτό θα συμβεί, μόνο εφόσον η συναλλαγή έχει οικονομικό νόημα και ενισχύει την αξία του ομίλου. Είχε προηγηθεί την περασμένη Παρασκευή η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για πρόσληψη συμβούλων για μια σειρά περιουσιακών στοιχείων μεταξύ των οποίων και ο ΟΤΕ.

 

Υπενθυμίζεται ότι σε εφαρμογή της απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων με αριθμό 260/18.11.2016 (ΦΕΚ 3723/B'/18.11.2016), το ελληνικό δημόσιο μεταβίβασε στο ΤΑΙΠΕΔ 24.507.520 μετοχές του ΟΤΕ, που αντιστοιχούν στο 5% του μετοχικού κεφαλαίου του, στο πλαίσιο της περαιτέρω αποκρατικοποίησης της εταιρείας. Εφόσον ολοκληρωθεί η συναλλαγή και το ποσοστό του ελληνικού δημοσίου στον ΟΤΕ υποχωρήσει στο 5% (σήμερα κατέχει απευθείας το 1% και εξασκεί τα δικαιώματα ψήφου για το 4% που κατέχει το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ), θα επέλθουν αλλαγές στη συμφωνία μετόχων του 2008. Το υπόλοιπο 50% των μετοχών βρίσκεται στα χέρια θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών.

 

Συνεχίζεται στην πηγή του Άρθρου…