Hugh Jackman: «Να φοράτε αντηλιακό!»

Σύνδεση στην πηγή...


Ο  Hugh Jackman  αποκάλυψε μέσω του Instagram ότι έκανε αφαίρεση ενός βασικοκυτταρικού καρκινώματος, προτρέποντας τους 10 εκατομμύρια followers του να κάνουν εξετάσεις και να φορούν αντηλιακό. «Άλλο ένα βασικοκυτταρικό καρκίνωμα. Χάρη σε συχνές εξετάσεις και απίστευτους γιατρούς, όλα είναι καλά. Φαίνεται χειρότερα με το επίδεσμο παρά χωρίς. Το ορκίζομαι!» έγραψε ο «Wolverine», καταλήγοντας με το hashtag  #wearsunscreen  .

 

Οι «περιπέτειες» του Jackman με τον  καρκίνο του δέρματος  ξεκίνησαν το 2013, όταν πήγε να εξεταστεί για μια ελιά, έπειτα από προτροπή της συζύγου του,  Deborra-Lee Furness  . Ο ηθοποιός δήλωσε τότε ότι είχε ένα βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και παρότρυνε τους φανς του  «να μην είναι ανόητοι σαν τον ίδιο»  , να προβούν στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και να φορούν αντηλιακό. Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα είναι ένας τύπος καρκίνου του δέρματος που φέρεται να προκαλείται από την υπερβολική έκθεση σε υπεριώδηακτινοβολία, από τον ήλιο και το σολάριουμ.

 

Συνέχεια στην πηγή…

Carte Blanche στον Δημήτρη Εϊπίδη από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Σύνδεση στην πηγή...



Ο Δημήτρης Εϊπίδης, ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε και ίδρυσε το 1999 το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποίο διηύθυνε από τότε έως το 2016 επιλέγει 10 ντοκιμαντέρ που θα παρουσιαστούν στη φετινή διοργάνωση (3-12 Μαρτίου).

 

Το φεστιβάλ τιμά έναν ξεχωριστό άνθρωπο του κινηματογράφου, ο οποίος εδώ και δεκαετίες συνεχίζει να υπηρετεί με πάθος το ποιοτικό σινεμά. Όχι τυχαία, ο Τζιμ Τζάρμους κατά την επίσκεψή του στο 54ο ΦΚΘ τον είχε αποκαλέσει 'πλοηγό, νονό, οδηγό του καλού κινηματογράφου'. Ο Δημήτρης Εϊπίδης επιλέγει φέτος ντοκιμαντέρ πρόσφατης παραγωγής (2005 - 2013) τα οποία ξεχώρισε από εκατοντάδες άλλα και τα παρουσίασε σε προηγούμενες διοργανώσεις του φεστιβάλ. Τώρα, τα προτείνει στους θεατές και συνθέτει νοερά ένα τεράστιο παζλ του πλανήτη, του χθες και του σήμερα:

 

Συνέχεια στην πηγή…

Die Welt: H Ευρώπη ατενίζει ένα αβέβαιο μέλλον

Σύνδεση στην πηγή...


Για πρώτη φορά εδώ και δέκα χρόνια όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν να επιδείξουν ξανά ανάπτυξη της οικονομίας τους. Το κλίμα όμως στην Ευρώπη είναι ομιχλώδες. Οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι, ιδίως για τη γερμανική οικονομία, αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα Die Welt.

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μιλά για "ταραγμένα νερά" σε σχέση με τη οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη. Η ήπειρος βαδίζει οικονομικά προς ένα αβέβαιο μέλλον. Η Κομισιόν δεν επέλεξε τυχαία αυτήν την έκφραση ως τίτλο της χειμερινής πρόγνωσης για την ευρωπαϊκή οικονομία, όπως σημειώνει η συντηρητική γερμανική εφημερίδα. Διότι οι κίνδυνοι, παρά τις θετικές προβλέψεις, υπερτερούν: Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα δίνει μεγαλύτερη έμφαση στα αμερικανικά συμφέροντα. Στην Ευρώπη, οι λαϊκιστές από τα δεξιά και τα αριστερά καταλαμβάνουν την εξουσία. Γίνεται και πάλι λόγος για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Οι Βρετανοί θέλουν να βγουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με δύο λόγια, υφίστανται τεράστιοι κίνδυνοι για την εξέλιξη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

 

Γι' αυτό και τίθεται το ερώτημα σε ποιο θεμέλιο μπορεί να βασιστεί η ευρωπαϊκή οικονομική ανάπτυξη.

 

Συνέχεια στην πηγή…

Η Κίνα θα εκτοξεύσει διαστημόπλοιο

Σύνδεση στην πηγή….

 

Η Κίνα πρόκειται να εκτοξεύσει το πρώτο διαστημόπλοιο ανεφοδιασμού τον Απρίλιο, σύμφωνα με καλώς ενημερωμένες πηγές. Το διαστημόπλοιο Τιανζού-1, που αναχώρησε στις 5 Φεβρουαρίου από το Τιαντζίν της Βόρειας Κίνας, έφτασε χθες στο κέντρο εκτόξευσης διαστημοπλοίων Γουεντσάνγκ στην επαρχία Χαϊνάν για συναρμολόγηση και έλεγχο, όπως ανακοίνωσε η Κινεζική Υπηρεσία Επανδρωμένων Διαστημικών Αποστολών.

 

Το διαστημικό σκάφος Τιανζού-1 αποτελείται από ένα θάλαμο εφοδίων και ένα θάλαμο προώθησης και είναι το πρώτο διαστημόπλοιο ανεφοδιασμού που δημιουργήθηκε αποκλειστικά από την Κίνα, με βάρος απογείωσης περίπου 13 τόνων, από τους οποίους οι έξι τόνοι είναι ωφέλιμο φορτίο. Το διαστημόπλοιο μπορεί να παραμείνει στο Διάστημα τρεις μήνες και διαθέτει την ικανότητα πρόσδεσης στο διαστημόπλοιο Τιανγκόνγκ-2, ανεφοδιάζοντάς το για την πραγματοποίηση πειραμάτων και δοκιμών.

 

Επίσης, όπως έγινε γνωστό, η Κίνα πρόκειται να πραγματοποιήσει μία ρομποτική αποστολή, προκειμένου να επιστρέψει στη Γη δείγματα τα οποία θα συλλεχθούν από την επιφάνεια της Σελήνης τον ερχόμενο Νοέμβριο. Πρόκειται για την πρώτη αποστολή του είδους έπειτα από τέσσερις δεκαετίες μετά την ολοκλήρωση της ρομποτικής αποστολής Luna της Σοβιετικής Ενωσης, τον Αύγουστο του 1976.

 

Σύνδεση στην πηγή….

Oscars 2017: Όλοι οι Έλληνες νικητές και υποψήφιοι στην ιστορία του θεσμού

Σύνδεση στην πηγή...


Έχουν περάσει 73 χρόνια από τότε που η Κατίνα Παξινού έπιασε στα χέρια της το Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της ως Πιλάρ στηνκινηματογραφική μεταφορά του "Για ποιον κτυπά η καμπάνα", ανοίγοντας με τον πιο μεγαλοπρεπή τρόπο τον δρόμο. Από το πρώτο εκείνο Όσκαρέχουν μεσολαβήσει πάνω από 30 υποψηφιότητες και 15 βραβεύσεις καλλιτεχνών με ελληνική καταγωγή.

 

Συνέχεια στην πηγή…

Έργα του Μάριου Καμχή στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση

Σύνδεση στην πηγή...


Η επιμελήτρια της έκθεσης, Λουΐζα Καραπιδάκη, σημειώνει σχετικά: «Η εικονογραφία του Μάριου Καμχή χαρακτηρίζεται από μια  ιδιάζουσα παραστατικότητα  με εκπληκτικές λεπτομερειακές αναφορές, που απορροφά το βλέμμα του θεατή και τον παροτρύνει σε μια δεύτερη ανάγνωση. Όλα είναι φανταστικά αλλά όλα μοιάζουν βιωμένα και οικεία. Στις επιμελημένες σχεδιαστικές απεικονίσεις του συνηθίζει να εκφράζεται περισσότερο με την  παράθεση των ασπρόμαυρων όγκω  ν και να δίνει έναν καθοριστικό αλλά συμπληρωματικό ρόλο στο χρώμα. καμχής

 

Οι πολλαπλές εικονογραφικές θεματικές συνενώσεις με τις δεξιοτεχνικές διαβαθμίσεις αναλογιών, από τη μικρή ανθρώπινη κλίμακα μέχρι τις μνημειακές κτηριακές διαστάσεις, μεταφέρουν στη ζωγραφική του μια ιδιαίτερη δυναμική. Εξαιρετικό πλαστικό αποτέλεσμα προσδίδουν, επίσης, στα έργα του οι  πολυγωνικές απολήξεις  και τα διάκενα που δημιουργεί αφαιρώντας μέρη ολόκληρα από την επιφάνεια του έργου. καμχής3 καμχής2

 

Μ' αυτές τις ευρηματικές εικαστικές παρεμβάσεις οι ζωγραφικές συνθέσεις του αποκτούν περίγλυφη και έξεργη τρισδιάστατη μορφή, με εμφανή την αίσθηση του βάθους, αποδίδοντας μια εντελώς πρωτότυπη αισθητική στην ιδιάζουσα καλλιτεχνική του ταυτότητα». Μάριος Καμχής

 

Συνέχεια στην πηγή…

Ο έρωτας είναι θέμα χημείας

Σύνδεση στην πηγή...


Φενιλεθιλαμίνη, ντοπαμίνη, σεροτονίνη: τι σχέση έχουν αυτά τα ονόματα με τον έρωτα; Πρόκειται για ορμόνες που επιδρούν στην ερωτική διάθεση. Και επιβεβαιώνουν τη ρήση ότι ο έρωτας είναι θέμα χημείας.

 

Ο έρωτας είναι ωραίος. Οι ορμόνες όμως είναι καλύτερες. Όταν είναι κανείς ερωτευμένος αισθάνεται πως αιωρείται στον έβδομο ουρανό ή ότι βλέπει τον κόσμο μέσα από ένα πολύχρωμο καλειδοσκόπιο. Στο σώμα του όμως επιδρά ένα σύστημα ορμονών που έχει κάθε άλλο παρά ρομαντικά ονόματα.

 

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί αυτό το σύστημα δεν είναι απολύτως σαφής. Κι αυτό επειδή οι περισσότερες από αυτές τις ορμόνες σχηματίζονται στον εγκέφαλο, απ' όπου δεν μπορεί κανείς να λάβει δείγμα αίματος για να κάνει μετρήσεις. Το βασικό μέσο πρόσβασης σε αυτές τις ουσίες είναι οι τομογραφίες, οι οποίες καταγράφουν τις δραστηριότητες σε κάποια τμήματα του εγκεφάλου.

 

Παρ' όλα αυτά οι επιστήμονες ήδη γνωρίζουν ορισμένα πράγματα για το χημικό «κοκτέιλ» του έρωτα. «Δεν πρέπει να εξετάζουμε τις ορμόνες μεμονωμένα» εξηγεί ο Χέλμουτ Σατς από τη Γερμανική Εταιρεία Ενδοκρινολογίας. «Ο έρωτας έχει άμεση σχέση με την ψυχολογία. Κι επίσης με το νευρικό σύστημα».

 

Συνέχεια στην πηγή…

Ο μύθος του Αγ. Βαλεντίνου - Πώς γιορτάζεται ανά τον κόσμο

Σύνδεση στην πηγή...

 

Κάθε χρόνο, στις 14 Φεβρουαρίου στον δυτικό κυρίως κόσμο, οι ερωτευμένοι ανταλλάσσουν λουλούδια, δώρα, σοκολατάκια και καραμέλες, στο όνομα του Αγίου Βαλεντίνου. Ποιός είναι όμως αυτός ο μυστηριώδης άγιος και από πού προέρχονται αυτές οι παραδόσεις; Ας ανατρέξουμε για λίγο πίσω στην ιστορία.

 

Ο μύθος πίσω από τον Αγιο Βαλεντίνο

 

Η ιστορία του εορτασμού της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου και η ιστορία του ομώνυμου αγίου, καλύπτεται από μυστήριο. Από όσο γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, ο Φεβρουάριος τις τελευταίες δεκαετίες εορτάζεται ως μήνας του ρομαντισμού, ενώ ο εορτασμός της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου περιέχει ίχνη τόσο από την χριστιανική, όσο και από την ρωμαϊκή παράδοση. Ποιός όμως ήταν ο Άγιος Βαλεντίνος και πως συνδέθηκε με την αρχαία αυτή ιεροτελεστία;

 

Συνέχεια στην πηγή…