Παγκόσμια Ημέρα Πάρκινσον: Καταρρίπτοντας τους μύθους για τη νόσο

Σύνδεση με την πηγή...


Η Παγκόσμια Ημέρα για τη νόσο Πάρκινσον καθιερώθηκε το 1997 με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Νόσο Πάρκινσον (E.P.D.A.), η οποία εκπροσωπεί τους ασθενείς, τους φροντιστές και τους γιατρούς τους σε όλη τη γηραιά ήπειρο, και την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 11 Απριλίου, ημερομηνία γέννησης του Άγγλου Τζέιμς Πάρκινσον (1755-1824).

 

Ο Τζέιμς Πάρκινσον περιέγραψε το 1817 τη συμπτωματολογία της ασθένειας που πλήττει το νευρικό σύστημα του ανθρώπου και τη διατύπωσε στην έκθεσή του με τίτλο «An Essay on the Shaking Palsy».

 

Τον ίδιο χρόνο (1997) δόθηκε στη δημοσιότητα η «Χάρτα της E.P.D.A.» με σκοπό να ενημερώσει τους πάσχοντες από την ασθένεια για τα δικαιώματά τους, αλλά και να ευαισθητοποιήσει το παγκόσμιο κοινό. Σύμφωνα με τη «Χάρτα της E.P.D.A.», οι άνθρωποι που πάσχουν από Πάρκινσον έχουν το δικαίωμα να:

 

- Συμβουλεύονται γιατρούς με εξειδίκευση στη νόσο Πάρκινσον

 

- Να λαμβάνουν σωστή διάγνωση

 

- Να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες στήριξης και βοήθειας

 

- Να λαμβάνουν συνεχή φροντίδα

 

- Να παίρνουν μέρος στη διαχείριση/αντιμετώπιση της ασθένειάς τους

 

Σήμερα, 11 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα για τη Νόσο Πάρκινσον, ασθενείς, φροντιστές και γιατροί ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν καλύτερα μια ασθένεια η οποία, παρότι προσβάλλει αρκετές χιλιάδες ανθρώπους στη χώρα μας, εξακολουθεί να περιβάλλεται από πολλούς μύθους.

 

Συνέχεια στην πηγή…