Mάχη κατά του προστατευτισμού υπόσχονται ΔΝΤ, ΠΟΕ και ΟΟΣΑ

Σύνδεση στην πηγή...


Μήνυμα προς τον Ντόναλντ Τραμπ υπέρ του ανεμπόδιστου παγκόσμιου εμπορίου έστειλαν οι επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, μετά τις συναντήσεις που είχαν στο Βερολίνο με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

 

Όπως αναφέρει το skai.gr, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, οι ηγέτες των τριών πολυεθνικών οργανισμών ουσιαστικά εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τα σινιάλα περί οικονομικού εθνικισμού και εμπορικού προστατευτισμού που έχει δώσει η κυβέρνηση Trump στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Στη συνέντευξη Τύπου δεν έγινε καμία αναφορά στην Ελλάδα, ούτε τέθηκε κανένα σχετικό ερώτημα από δημοσιογράφους. Το ζήτημα του ελληνικού χρέους αναμενόταν να τεθεί στη συνάντηση της Christine Lagarde με την κ. Merkel

 

Η κ. Λαγκάρντ επισήμανε τη σημασία του πολυμερούς εμπορίου και των οργανισμών, ενώ ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, Jim Yong Kim, εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Donald Trump θα επιδείξει ευελιξία και θα κατανοήσει τις θέσεις και τη σημασία των παγκόσμιων οικονομικών οργανισμών.

 

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του ΠΟΕ, Roberto Azevedo, υπογράμμισε ότι η παγκόσμια κρίση της δεκαετίας του 1930 επιδεινώθηκε εν μέρει λόγω των μονομερών και προστατευτικών αντιδράσεων ορισμένων χωρών. Αντίθετα, είπε, στον απόηχο της κρίσης του 2008 πολλές χώρες αντέδρασαν στο πλαίσιο των συλλογικών θεσμών.

 

Το μήνυμα των θεσμών έρχεται λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, όπου ηγέτες και κεντρικοί τραπεζίτες από όλον τον κόσμο θα συναντηθούν για πρώτη φορά μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Trump.

Συνέχεια στην πηγή…