Πώς το φαινόμενο Ελ Νίνιο συνδέεται με την κλιμάκωση των επιδημιών χολέρας

Σύνδεση στην πηγή....


Με σημαντικές μεταβολές στην κατανομή των κρουσμάτων χολέρας στην Αφρική συνδέεται η εκδήλωση του κυκλικού κλιματικού φαινόμενου Ελ Νίνιο στον Ειρηνικό Ωκεανό, συμβάλλοντας στην ύπαρξη καλύτερης προετοιμασίας και μείωσης του αριθμού των ασθενών αλλά και της θνησιμότητας.

 

Τις χρονιές κατά τις οποίες το θερμό ρεύμα ζεσταίνει τον ανατολικό Ειρηνικό, στην ανατολική Αφρική καταγράφονται περίπου 50.000 περισσότερα κρούσματα, ενώ αντιθέτως, στο νότιο τμήμα της ηπείρου καταμετρώνται 30.000 λιγότερα κρούσματα τις χρονιές που το φαινόμενο Ελ Νίνιο δεν εκδηλώνεται, επισήμαναν οι συντάκτες μιας έρευνας που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Πρακτικά της Αμερικανικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS).

 

Οι επιστήμονες βασίστηκαν σε πάνω από 17.000 ετήσιες καταγραφές επιδημιών χολέρας στο σύνολο της αφρικανικής ηπείρου μεταξύ του 2000 και του 2014.

 

'Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων δεν διαφοροποιείται τα χρόνια με και χωρίς το Ελ Νίνιο, αλλά η γεωγραφική κατανομή ανατρέπεται', διευκρίνισαν οι συγγραφείς της έρευνας, καθηγητές της σχολής δημόσιας υγείας του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης.

Συνέχεια στην πηγή…