Τι σχέση μπορεί να έχει η μουσική με την κοινωνική τάξη;

Μετάβαση στην πηγή.



Σας αρέσει η όπερα ή μήπως προτιμάτε το χιπ χοπ; Μια έρευνα του  University of British Columbia  δείχνει ότι τα μουσικά ακούσματα αποκαλύπτουν περισσότερα για τον εαυτό σας από όσο νομίζατε. Ο καθηγητής του τμήματος κοινωνιολογίας του πανεπιστημίου και συντάκτης της έρευνας Gerry Veenstra ξεκαθαρίζει ότι το εύρος των μουσικών προτιμήσεων δεν συνδέεται με την κοινωνική τάξη, αλλά η τάξη φαίνεται να επηρεάζει τις προτιμήσεις.

 Στην έρευνα συμμετείχαν σχεδόν 1.600 ενήλικες εθελοντές μέσω τηλεφώνου, από τις πόλεις του Βανκούβερ και του Τορόντο, οι οποίοι ρωτήθηκαν για τα γούστα τους σε 21 μουσικά είδη. Ο ίδιος ο Veenstra αναφέρει ότι του αρέσει η easy listening, τα μιούζικαλ και η pop. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ερωτηθέντες των πιο χαμηλών οικονομικών τάξεων και με χαμηλότερο επίπεδο μόρφωσης προτιμούν κάντρι, ντίσκο, easy listening, χέβι μέταλ, ραπ και παλιές επιτυχίες. Αντίθετα, οι ερωτηθέντες των πιο ψηλών οικονομικών τάξεων και με υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο φαίνεται να προτιμούν κλασσική μουσική, μπλουζ, τζαζ, όπερα, χορωδιακή μουσική, ποπ, ρέγγε και τα μιούζικαλ.

 Βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας, το οικονομικό και μορφωτικό επίπεδο δεν επηρεάζουν το εύρος των προτιμήσεων. Όμως η  κοινωνική τάξη  και μια σειρά άλλων παραγόντων – όπως η  ηλικία, το φύλλο και εθνικότητα  , μεταξύ άλλων – φαίνεται να διαμορφώνουν τις μουσικές προτιμήσεις κατά έναν ενδιαφέροντα και πολύπλοκο τρόπο. Η μουσική που δεν βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις των ανθρώπων παίζουν έναν σημαντικό ρόλο στηδημιουργία κοινωνικών ορίων. Αυτό, δηλαδή, που αρέσει στις χαμηλότερες κοινωνικές τάξεις, δεν αρέσει στις υψηλότερες τάξεις και αντίστροφα. Η περίπτωση της  κλασικής μουσικής  είναι χαρακτηριστική, αφού τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι οι χαμηλότερες τάξεις έχουν οχτώ φορές περισσότερες πιθανότητες να μην τους αρέσει, σε σχέση με τις υψηλότερες τάξεις. Αντίστοιχα, οι υψηλότερες τάξεις απορρίπτουν μουσικά είδη συνυφασμένα με τις χαμηλότερες τάξεις, όπως η κάντρι και οι παλιές επιτυχίες.

Σχετικά άρθρα: