Παγκόσμια Ημέρα Μηνιγγίτιδας: Ο εμβολιασμός η καλύτερη ασπίδα

Σύνδεση στην πηγή...


Παγκόσμια Ημέρα Μηνιγγίτιδας σήμερα 24 Απριλίου, και η καλύτερη στρατηγική για την καταπολέμηση οποιασδήποτε ασθένειας - ειδικά όταν πρόκειται για τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο, η οποία εξελίσσεται ραγδαία και είναι δυνητικά θανατηφόρος τόσο στη βρεφική όσο και στην εφηβική ζωή, είναι ο εμβολιασμός.

 

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

 

Ο εμβολιασμός βοηθά όχι μόνο στην αντιμετώπιση της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου αλλά και στη μείωση της ασυμπτωματικής φορείας, όπως αναφέρει η φαρμακευτική GSK, με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα, και προσθέτει:

 

«Στα πρώτα 30 χρόνια ζωής ένα άτομο βιώνει περίπου 10 περιστατικά φορείας. Στη χώρα μας κυκλοφορούν εμβόλια που προστατεύουν από τις 4 οροομάδες (A,C,W,Y) του βακτηρίου που προκαλούν το 10% των περιστατικών, ενώ το εμβόλιο που προστατεύει από την οροομάδα Β, που προκαλεί την πλειονότητα των περιστατικών στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα, κυκλοφορεί στην χώρα μας από το 2014».

 

Εν τω μεταξύ να θυμίσουμε, ότι ένα νέο περιστατικό μηνιγγίτιδας μαθητή στην Χίο, σημειώθηκε στις 15 Μαρτίου, το οποίο προστέθηκε στα 8 περιστατικά μηνιγγίτιδας που έχουν σημειωθεί στην χώρα μας από την αρχή του χρόνου.

 

Το σήριαλ με το εμβόλιο της Μηνιγγίτιδας Β

 

Σημειωτέον, το εμβόλιο για την Μηνιγγίτιδα Β δεν έχει ακόμη ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και δεν πρόκειται να ενταχθεί, καθώς η Επιτροπή Εμβολιασμών αλλά και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, έχει αποφανθεί πως τα περιστατικά στην χώρα μας είναι πολύ λίγα (και το πρόβλημα το δημοσιονομικό πολύ μεγάλο για να αντέξει η χώρα μας την αποζημίωση).

 

Συνέχεια στην πηγή….