Tips για να φτιάξεις τον τέλειο ντάκο

Σύνδεση στην πηγή...


Το βρεγμένο κρητικό παξιμάδι περιχυμένο με ελαιόλαδο, ντομάτα, τυρί, ρίγανη και ελιές κατέχει περίοπτη θέση στις γευστικές μας προτιμήσεις. Το ντάκος ή 'κουκουβάγια' όπως αλλιώς ονομάζεται, μπορεί να παρασκευαστεί είτε με την κλασική σύνθεση υλικών είτε σε πολλές και διαφορετικές παραλλαγές, άλλες πιο διαιτητικές κι άλλες θερμιδικά περισσότερο επιβαρυντικές…

 

Η τυπική συνταγή:

 

Βρέχεις με νερό ένα στρογγυλό παξιμάδι για να μαλακώσει και το τοποθετείς σε πιάτο. Περιχύνεις με ελαιόλαδο το βρεγμένο παξιμάδι και το αφήνεις για λίγο να 'τραβήξει'. Αποφλοιώνεις την ντομάτα, τη τρίβεις, αφαιρείς τα σπόρια, τη στεγνώνεις καλά και την αναμειγνύεις με ψιλοκομμένο μαϊντανό, προσθέτοντας και λίγο αλάτι. Απλώνεις το μείγμα στο παξιμάδι, προσθέτεις τρίμμα τυριού φέτας και ρίχνεις από πάνω ρίγανη και λίγο ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Γαρνίρεις με ψιλοκομμένες ελιές, πασπαλίζεις με φρέσκο-τριμμένο πιπέρι και σερβίρεις αμέσως.

 

Tips για τον τέλειο ντάκο

 

Ο ντάκος αποτελεί ξεχωριστή γευστική απόλαυση για οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, ακόμα και για το πρωινό. Είναι όμως προτιμότερο είτε να τρώγεται χωρίς άλλα συνοδευτικά είτε να συνδυάζεται με κάτι σχετικά λιτό σε θερμίδες, όπως σαλάτα λαχανικών, λίγο κοτόπουλο ή κάποιο μικρό ψάρι.

 

Παξιμάδια υπάρχουν σε διάφορα μεγέθη βάρους (συνήθως 50 γραμμάρια το μικρό, 75 το μεσαίο και 100 γραμμάρια το μεγάλο) και σε σχήμα στρογγυλό ('κριθαροκουλούρα') ή μακρόστενο. Προτίμησε τα πιο μικρά σε μέγεθος για να πάρεις λιγότερες θερμίδες.

 

Συνεχίζεται εδώ…