Καταγραφή πληκτρολόγησης από ορισμένα HP laptops

Περισσότερα άρθρα στην πηγή.


Ειδικοί ασφαλείας της εταιρείας Modzero ανακάλυψαν ότι ορισμένα HP laptops έχουν προεγκατεστημένους keyloggers.

 

To θετικό στοιχείο της είδησης αυτής είναι ότι οι keyloggers που ανακαλύφθηκαν να λειτουργούν σε ορισμένα laptops της HP δεν κατασκοπεύουν τη δραστηριότητα του χρήστη, αλλά παράγουν ένα μη κρυπτογραφημένο έγγραφο στο οποίο γίνεται η καταγραφή των πληκτρολογήσεών του. Το κακό είναι ότι το γεγονός αυτό θα μπορούσε να γίνει επικίνδυνο σε περίπτωση που κάποιος αποκτήσει πρόσβαση στο σύστημα και μπορέσει έτσι να δει κωδικούς και άλλα ευαίσθητα δεδομένα που πληκτρολογούνται.

 

Η HP έσπευσε να απαντήσει, σύμφωνα με το iTWorld, ότι έχει γνώση επί του θέματος, αλλά δεν έχει χρησιμοποιήσει με κανένα τρόπο τα δεδομένα που συλλέγει ο keylogger. Για την ασφάλεια των χρηστών των συστημάτων της, ανακοίνωσε ότι θα στείλει ένα σχετικό update που θα διορθώνει το πρόβλημα. Η εφαρμογή που καταγράφει την πληκτρολόγηση είναι η MicTray, την οποία μπορεί να βρει κανείς σε μερικά μοντέλα της σειράς EliteBook και EliteBook Folio, ProBook και ZBook.

 

Οι χρήστες που θέλουν να δουν εάν ο υπολογιστής τους έχει το εν λόγω keylogger, μπορούν να δουν εάν υπάρχει το αρχείο MicTray.log, στο φάκελο C:\Users\Public και να απενεργοποιήσουν το keylogger είτε διαγράφοντας το αρχείο, είτε κάνοντας μετονομασία του. Υπάρχει ένα ενδεχόμενο, σύμφωνα με το Liliputing, να μην λειτουργούν σωστά τα πλήκτρα της αναπαραγωγής μουσικής μετά την απενεργοποίηση του keylogger.