Ο καρκίνος του θυρεοειδούς συνδέεται με τον… καναπέ

Σύνδεση στην πηγή...


Ο καναπές είναι ίσως το πιο... αγαπημένο έπιπλο του σπιτιού, αφού σε αυτόν αναπαυόμαστε μετά από μια κουραστική μέρα ή παίρνουμε έναν γρήγορο υπνάκο τα μεσημέρια. Οι επιστήμονες όμως έρχονται να καταστρέψουν τη σχέση λατρείας που έχουμε με τον καναπέ μας, αφού προειδοποιούν ότι το ύφασμά του μπορεί να μας εκθέτει σε καρκινογόνες ουσίες.


Σύμφωνα με νέα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του πρόσφατου συνεδρίου της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας (ENDO 2017) στο Ορλάντο της Φλόριντα, φλογοεπιβραδυντικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε υφάσματα επίπλων φαίνεται πως συνδέονται με τη συνηθέστερη μορφή καρκίνου του θυρεοειδούς, τον θηλώδη καρκίνο του θυρεοειδούς (PTC). Αν και οι ουσίες αυτές έχουν απαγορευτεί σε μεγάλο βαθμό, χρησιμοποιούνται ακόμη στη βιομηχανία ειδών σπιτιού.


Παλαιότερες μελέτες σε πειραματόζωα έχουν υποδείξει ότι πολυάριθμες κλάσεις φλογοεπιβραδυντικών ουσιών λειτουργούν ως ενδοκρινικοί διαταράκτες που παρεμβαίνουν στη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, εν μέρει επειδή η χημική τους δομή μοιάζει πολύ με αυτήν των θυρεοειδικών ορμονών, εξηγεί η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Αν Σόσα, καθηγήτρια χειρουργικής και ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ντιουκ της Βόρειας Καρολίνα. «Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνάς μας, η μεγαλύτερη έκθεση σε ποικίλες φλογοεπιβραδυντικές ουσίες στο περιβάλλον του σπιτιού ενδεχομένως συσχετίζεται με τη διάγνωση αλλά και τη σοβαρότητα του θηλώδους καρκίνου».


Η Σόσα αναφέρει πως ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι η μορφή καρκίνου που παρουσιάζει την ταχύτερη αύξηση στις ΗΠΑ, με τα περισσότερα νέα περιστατικά να αφορούν τον θηλώδη καρκίνο. Βάσει μελετών που υποδεικνύουν ότι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί να εμπλέκονται στην εξέλιξη αυτή, η καθηγήτρια και οι συνεργάτες της εκτιμούν ότι οι φλογοεπιβραδυντικές ουσίες στο σπίτι μπορεί πιθανώς να εξηγήσει την παρατηρούμενη αύξηση.

Περισσότερα στην πηγή…